Perehdyttäjä, unohda powerpoint. Tee niin kuin Nike tee.

Perehdyttäminen on taitolaji. Olen ollut elämässäni sekä kivojen että karmeiden perehdytysten kohteena.

Huono perehdytys ei perehdytä lainkaan tai yrittää ohjelmoida uuden rekryn aivot powerpoint-palluroilla.

Parhaat tilanteet ovat olleet epäformaaleja hetkiä, joissa olen kuullut anekdootteja ja inspiroivia tarinoita työpaikan ihmisistä ja tehdyistä projekteista.

Verrattuna powerpoint-sulkeisiin, tarinaan pakattu kallisarvoinen tieto organisaation arvoista ja tekemisen tavoista tuntuu imeytyvän mieleen kuin itsestään.

Tossufirma Nikellä tiedetään tämä. Siksi he kertovat uusille rekryille pieniä tarinoita perustajistaan. 

Kuten seuraavaa:

Bill Bowerman oli alkujaan juoksuvalmentaja. Hänet tunnettiin siitä, että hän etsi jatkuvasti uusia keinoja, joilla auttaa juoksijoitaan parantamaan tulostaan. 

Eräänä päivänä vuonna 1971 Bowerman oli vaimonsa kanssa tekemässä aamiaista. 

Juuri kun hän oli levittämässä hilloa vastapaistettujen vohveleiden päälle, hän jäi tuijottamaan vohvelin pintaan muodostunutta säännönmukaista kuviota. 

Bowerman laski haarukan pöydälle ja kuljetti etusormeaan pitkin pinnan kuoppia ja harjanteita. Äkkiä hänen aivoissaan välähti. 

Hän tajusi, että jos sama kuvio olisi lenkkarin pohjassa, tossun pito juoksuradalla olisi jotain aivan muuta kuin sutiminen perinteisissä tasapohjissa.

Niin Bowerman alkoi tuunata lenkkareita - vaimonsa vohveliraudalla. Mutta tarvittiin suuri määrä sulanutta kumipohjaa ennen kuin hän oli tyytyväinen pitoon. 

Viimein vuonna 1974 julkaistiin Niken ensimmäinen patentoitu tossu. Se sai nimekseen Waffle Trainer (”vohvelitohveli”). 

Anekdootti paljastaa heti, mistä Niken hengessä on kyse: tee-se-itse-asenteesta ja innovoinnista. 

Selvästi tarinametodi toimii, sillä innovaatiokulttuuri on firmassa yhä voimissaan: Nikelle myönnetään vuosittain satoja uusia patentteja.

Tämänkaltaisesta simppelistä tarinasta uusi työntekijä nappaa nopeasti talon tavan tehdä.

Vinkki: kun olet perehdyttämässä tulokkaita, kerro heille tarinoita, jotka paljastavat ja havainnollistavat firmallesi tärkeät arvot käytännössä. Teet ison palveluksen sekä firmallesi että työntekijöiden seuraavalle sukupolvelle.

Jos tarvitset apua perehdytystarinoiden muotoilussa, ota yhteyttä, autan mielelläni :)

Markkinoinnin hittikaava on löytynyt! (Tutkimus vaati 2 vuotta ja 108 analysoitua mainosta.)

Törmäsin mielenkiintoiseen tutkimukseen.

Kaksi Johns Hopkinsin yliopiston tutkijaa päätti löytää kaavan, joka ennustaa Superbowl-mainoksen suosiota.

He käyttivät tutkimukseen kaksi vuotta ja analysoivat 108 mainosta.

Työ ei ollut turhaa. Menestyskaava löytyi.

Nimittäin tutkimuksen johtopäätös oli: riippumatta mainoksen sisällöstä, mitä orjallisemmin se noudatti kerronnassaan klassisen tarinan rakennetta, sitä menestyksekkäämpi se oli.

Kyseinen rakenne on yksinkertainen: alussa asiat ovat noin – mutta sitten tapahtuu jotain – siksi asiat ovat lopussa näin.

Syy rakenteen suosioon on sen kuvaama muutos: muutos tyydyttää ihmistä syvätasolla. (Mieti remontti- tai stailausohjelmia, jotka näyttävät kohteen ennen ja jälkeen muodonmuutoksen. Aika kutkuttavaa, eikö?)

Samaa muutoksen kaavaa voi soveltaa mihin tahansa myynnin tai markkinoinnin viestiin, vaikkapa asiakastarinaan.

1) Alussa asiakkaalla on ongelma, joka valvottaa häntä, mutta hän sietää sitä.

2) Sitten tapahtuu jotakin ikävää, joka pakottaa asiakkaan etsimään ratkaisua.

3) Viimein ratkaisun löydyttyä ongelma poistuu ja samoin poistuvat asiakkaan huolet.

Klassinen rakenne on rautaa. Jos tarvitset apua myyvän tekstin kirjoittamisessa, ota yhteyttä, autan mielelläni.

Löysin Instagramista hyvän mainoksen

Instagram, tuo taskussa kulkeva visuaalinen karnevaali on kauneudesta nauttivalle parhaimmillaan kuin inhalaattori astmaatikolle. Jos et pääse metsään juuri silloin kuin haluaisit, voit ainakin katsella kuvia puista.

Selailin eräänä päivänä hieman poissaolevasti Instagramia, kun huomioni kiinnittyi oivaltavaan mainokseen, joka onnistui pysäyttämään minut. Sen nähtyäni jatkoin fiidin selaamista sillä silmällä, että katsotaanpa, mitä muut mainostajat ovat keksineet.

Instagram-mainosten taso yllätti minut. Kun aloin kiinnittää asiaan huomiota, laadukkaiden mainosten löytäminen ei ollutkaan helppoa.

Osa mainoksista on videoita. Niissä ensimmäiset sekunnit ratkaisevat, jatkaako ihminen katselua vai eteenpäin kuvien virrassa. Loput ovat kuvia, joissa ratkaisee se, onnistuuko kuva kertomaan sellaisen tarinan, joka kiinnostaa kohderyhmää.

Alla on esimerkiksi Postin mainos. Mitä sillä halutaan sanoa? Mitä minun halutaan tekevän? Minusta mainos on aivan turha. Voi myös olla, että en ole kohderyhmää, mutta on vaikea kuvitella, kuka olisi.

IMG_7252.PNG


Tässä puolestaan kuvakaappaus Viking Linen mainosvideosta, jossa nainen tanssii punaisen kankaan kera. Visuaalisesti ihan komea mainos, mutta video ei vaikuta liittyvän sisältöön. Ja sisältökin jää epämääräiseksi.

IMG_7251.PNG

Kolmantena Arturian mainos. Mainoksen perusteella ei selvinnyt, mikä Arturia on tai millä alalla se toimii tai mitä se haluaa minulle kertoa. Jos kyseessä on brändimainonta, olisi syytä jollain lailla osoittaa, onko kyse esimerkiksi pikalainasta, jonka avulla kuvassa näkyvä hauska bändielämä on mahdollista, vaiko deittisovellus tai ehkä musasofta. Jos taas kyse on jonkin tuotteen mainostamisesta brändin jo tunteville, voisi kuvitella, että siihen kannattaisi viitata suoremmin.

IMG_7256.PNG

Kanarian saaria mainostetaan videolla, jossa Alice kulkee niiden maisemissa ja kertoo samalla juttua. Mainos on aika toimiva, siinä on samastuttava hahmo, komeita maisemia ja jonkinlaista tarinaakin. Itse en kuitenkaan jaksanut kiinnostua matkaopas-tyyppisestä kerronnasta.

IMG_7255.PNG

Viimeisenä se hyvä mainos. POP-vakuutus kertoo tarinan yhdellä kuvalla. Lisäksi mainoksessa on suoraviivaisuudessaan hauska kehotus ja selkeä “shop now” -ohjaus verkkokauppaan.

Tällainen yhden kuvan tarina on toimiva, koska ihmismieli haluaa luonnostaan tarinan saavan täyttymyksensä. Esimerkiksi video, jossa bändi soittaa ja mainostetaan Arturiaa, ei sisällä minkäänlaista jännitettä. Sen sijaan POP-vakuutuksen kuva on hetki tarinasta, jossa miehen auto yllättäen katoaa. Kuva jää kutkuttamaan mieliämme, sillä haluamme tietää, miksi auto on kadonnut. Onko se varastettu? Onko mies unohtanut, mihin on kulkineensa pysäköinyt? Tuossa se oli, mutta ei ole enää. Lisäksi meidän on helppo samastua tähän tarinaan, sillä olemme kaikki hukanneet joskus jotain.

Image-1.jpg

Lopuksi nopeat takeawayt Instagram-mainokseen:

  • Kerro kuvan avulla tarina

  • Pelkkä komea visuaalisuus ei riitä

  • Kerro, mistä on kyse

  • Kirjoita selkeä kehote

  • Jos et itse osaa, ehdi tai jaksa, ota yhteyttä

  • Jos mainostoimistosi ei osaa, ehdi tai jaksa, ota yhteyttä